To nejlepší z Maďarska aneb gurmánská opera pro mlsouny

Pojďme se podívat na vyhlášené maďarské speciality, které si můžete z pohodlí domova nakoupit v maďarských e-shopech.

PAPRIKA

Papriku dovezli do Evropy Maďaři z Turecka. Nejkvalitnější paprika pochází z produkce měst Kalocsa nebo Szeged. Maďaři dělají jak sladkou, tak pálivou verzi a jsou opravdovými mistry. Pokud nevěříte, jak moc velký rozdíl může v koření být, kupte si tu pravou maďarskou a uvidíte sami.
Sladký typ se označuje jako „édes“ nebo „csemege“. Ocení jej lidé, kteří nemilují silně pálivé pokrmy, ale nebrání se výraznému koření. Pálivá paprika je označená jako „csípős“ nebo „erős“.
Paprika se také prodává ve formě pasty, ve sklenicích nebo tubách, které jsou stejně velmi chutné. Vše najdete v maďarských e-shopech Mpochoutky.

pa

TOKAJI ASZÚ

„Vinum regum, rex vinorum“ zvolal Ludvík XIV., francouzský „Král Slunce“, když v 17. století ochutnal láhev vína Tokaji Aszú, zaslaného maďarským šlechticem Rákóczi.
Latinská fráze „Král vín a víno králů“ se stala sloganem a mottem sklepů vinařské oblasti Tokaj-Hegyalja, kde se vyrábí pouze bílá vína, z nichž nejcennějším typem je aszúské.
Toto víno se vyrábí z rozinek a je ideální jako aperitiv nebo víno k předkrmům, jako jsou husí játra.

víno1

PÁLINKA

Od roku 2002 existuje přísně kontrolovaný způsob výroby maďarské pálenky. Ten stanoví, že pouze jeden přírodní likér může být označený jako „Pálinka ©“. Likér registrovaný v EU se destiluje z původního ovoce a bylin pěstovaných v Karpatské kotlině v Maďarsku.

Během výroby je zakázáno používat umělé přísady. Destilace a stáčení do lahví se musí provádět v Maďarsku. Obsah alkoholu v pálence se pohybuje mezi 37,5 až 86%.
Nejběžnější ovoce, z nichž se destilát vyrábí, jsou: meruňka, třešeň, švestka, broskev, černá třešeň, hruška, hroznové víno a kdoule. Existuje několik továren, které se specializují na vzácné ovoce, jako jsou například maliny a borůvky.